Friss topikok

Címkék

10 (3) 4 (1) 5 (2) 6 (8) 7 (48) 8 (102) 9 (44) acid (2) acidjazz (14) afrika (13) afrobeat (7) alternatív (11) ambient (13) avantgarde (18) balkán (8) barcelona (6) bass (2) beatbox (1) betagelhetetlen (13) beteg (1) bigbeat (2) blufunk (1) bossanova (9) brass (2) brazil (7) break (6) brühühühü (1) chillout (5) cikideszeretem (1) cool (3) cseh (2) cuba (2) cumbia (1) dancehall (1) darkjazz (1) diszkó (1) doomjazz (1) drumnbass (8) dub (13) elektro (35) elektrojazz (6) fakejazz (1) fárasztóagyalósbaromság (2) feelinggood (12) feldolgozás (5) fika (2) finn (2) flamanco (6) folk (17) francia (11) funk (40) furcsaság (5) fusion (11) gitározós (5) hc (1) hiphop (17) house (4) india (6) indie (5) indie folk (3) industrial (4) ingyen (1) intrumental (15) japán (5) jazz (62) jazzrock (1) jungle (2) karira (1) klasszikus (2) klezmer (10) kortárs (6) latin (21) lengyel (4) lounge (6) lo fi (1) magyar (24) mali (1) merengue (1) német (5) new wave (1) ninjatunes (2) norahjones (1) nordicjazz (4) norvég (6) nujazz (45) nu funk (2) nu pop (2) olasz (1) osztrák (4) pop (14) postpunk (1) postrock (2) programajánló (26) psychedelic (22) punk (1) punta (1) rai (1) reggae (12) repetitív (4) reszelős (8) rezegarádió (3) rock (11) rumba (1) salsa (3) ska (7) smouth (1) soul (13) swing (1) szamba (4) sziget (2) tábortűz (1) tánczene (17) toplist (2) török (2) trance (1) triphop (31) tzadik (4) válogatás (3) vicc (2) worldmusic (53) worldpop (14) zaj (3) zene (1) zsé (7) Címkefelhő

HTML

RezegaRezega

Sok féle zenét szeretek, mindet másért, ezt a blogot azért írom, hogy elmondjam, számomra melyik miért jó (vagy rossz). A lemez- és együttesajánlók mellett programajánlók, aktualitások és adathalmazok is vannak (lesznek). Az értékélési pontszámok is szubjektívek, kb ezeket jelentik: 10 - örök, 9 - különleges, 8 - kurvajó, 7 - érdekes, 6 - vanolyanhangulat, 5- hááát, 5alatt - fos. Az albumok boritójára kattintva le is tudod tölteni az albumot, hogy belehallgathass, ezért ha döglött linket találsz, szólj!

2000-es évek toplistája I.

2009.10.25. 12:06 | kakamátyás | 6 komment

Nagyon a nyakunkon az év vége, és nem csak az év ér véget, de az év tized is, számot kell vetni, és, mivel ez egy zenei blog, a zenei élet változásai lesz most itt a téma, hogyan is állunk, mik történtek, mik a trendek, stb.

Sok változás történt az elmúlt évtizedben, de ami a zenei életre a legnagyobb változást jelentette, nem a muzsikával, mégcsak nem is a kultúrával kapcsolatos, valjuk be, kevésbé volt izgi az évtized kultúrális szempontból a korábbiakhoz képest, nehéz lenne maradandó alkotásról, vagy kultikus előadóról beszámolni (egy Britney vagy Puff Daddy azért mégsem mondható igazán jelentős eladónak, egy Coldplay, egy Amy Winehouse vagy egy Franz Ferdinánd sem nevezhető igazán korszakalkotó jelentőségünk, akár kedveljük őket akár nem), a 2000-es évek a remix évtizede volt, a retróról, revivalokról és a remixekről szólt, az uccsó dekádban a népek valahonnan vett mintákból dolgozva alakítottak valamit vagy nem egy korábbi stílus feltámasztásával értek el sikereket. Ez nem minősítés, attól még születtek nagyon jó zenék is meg rossz zenék is, pl ezen a blogon annyira hájpolt nu jazz vagy world music stílusmegnevezések mögött is csak már korábban már létező stílusok leledznek, csak ügyesen sikerült kotyvaszani belőlük valami újat.

Az évtized egyértelmű nyertese az Internet nevű izé lett, pár év alatt lett az egész világ játszótere, megkerülhetetlen fogalom, aki létezni akar a többi ember számára, jelen kell lennie a virtuális térben is, így olyan emberekhez is eljuthat, akikhez korábban soha, olyan programhoz, zenékhez, közösségekhez, történésekhez, hírekhez jutsz hozzá, ami addig elképzelhetetlen volt. Ami szomorú abban, hogy megnyíltak a kapuk és azt hallgatsz, bármit nem szégyelsz és olyan zenéhez is hozzá jutsz, amihez korábban esélyed sem volt, az itthon alig kapható ritkaságok, már egy kattintással elérhetőek, az az, hogy így értéktelenné vált a tárolt zene, így az albumok jelentősége is csökkent, már nincs kultikus előadó, már nincs felejthetetlen album, csak jó show vagy remek koncert, már nincs béna plakát a bravóból kivágva a falon, hiszen a "sztár" ismerősöd a myspace-en, követed a twitteren és különben is akkor nézed meg a youtubeon amikor kedved tartja. A zenei híreket már nem az újságból vagy tévéből szeded, hanem az ismerősedtől, vagy a kedvenc bloggeredtől, mert az a megbízható (a média elhiteltelenedésébe most nem megyek bele), a kedvenc albumaid csak a géped vinyóján vannak meg, és ha eltűnik sem gond, letöltöd egy órán belül valahonnan.

A fentieknek vannak veszteseik is, de nyerteseknek is, és ezutóbbiak vannak többen, hiszen olyan előadók is nyilvánosságot kaptak így, akik mögött nem áll giga-kiadó, elég egy jó számot jó helyre elhelyezni a világhálón, hogy világhírű legyél, vagy legalábbis ismert, egy új előadó bevezetése a piacra sem kerül már milliókba, egy albumot már akár otthon is felvehetsz egy pár százezer forintot felszereléssel szinte stúdióminőségbe, a cd-t már ki se nyomják, max a gyűjtőknek, alapból csak virtuálisan létezik, nulla anyagköltség, a 10-20 dollárt meg azért a nagy többség hajlandó kifizetni érte, de az helyzet állt elő, hogy ha ingyen adod a lemezt, talán még jobban is jársz, mert az a kissé fura helyzet, hogy az online ismertséget offline lehet a legjobban learatni, hiszen akiről értesülsz a neten, és bejött, annak elmész a koncertjére, partyjára, akár évente többször is, míg lemez cak pár évente jelenik meg, így az együttes jobban jár.

Ja, igen, azt kihagytam, hogy mi köze ennek az egészhez a toplistához. Szóval úgy indult a poszt, hogy össze akartam szedni az évtized legfaszább új előadóit és albumait, de nagyon nem ment, és arra kerestem a választ a fentiekben, hogy miért nem, hiszen szerénytelenség nélkül álíthatom, hogy sok zenét ismerek, sokat kedvelek is, de kitűnni csak nagyon keveseknek sikerült az óriási tömegből, nade elég az agyalásból, vissza az alaptémához, a zenékhez. Számomra a 2000-es évek zenéi közül nem meglepő módon azok nyújtottak sokat, akik több stílus kereszteződéséből alkottak valami újat, ilyenből viszont több remek együttes is van, a következő részben már tényleg beszámolok róluk, de ha van ötleted, kik alkottak nagyot az évtizedben, kommenteljed be!

 

Címkék: toplist fárasztóagyalósbaromság

A bejegyzés trackback címe:

https://rezegarezega.blog.hu/api/trackback/id/tr641472124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.10.25. 12:14:14

azért az, hogy balázs fecó legyszebb szerelmes dalai című albumát hirdetem, az kemény

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.10.26. 09:53:30

jelentkezzen, aki végig bírta olvasni!

Bobacsek 2009.10.26. 10:47:14

@kakamátyás: megvolt. de csak mert az anyád vagyok

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.10.26. 13:04:15

értem, akkor maradok a rövid posztoknál. azzal legalább nem kell napokig szarozni.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.10.26. 18:06:50

1) mihez képest? ami nekem, az neked lehet hogy nem és ami neked, az nekem lehet hogy nem
2) a toplisták sznob buziságok lásd a quartos undorítóságot
de mert aranyos gyerek vagyok nesze:
hybrid - morning sci-fi (03), layo & bushwacka - nightworks (02), evil nine - you can be special too (04), freeland - now & them (03), tipper - surrounded (03), plump dj's - eargasm (03), ils - soul trader (03), terminalhead mindkettő, atomic hooliganz - you are here (05), a.skills & krafty kuts - tricka technology (03)
ez a pár album definiálja nuskool breaket, mind zsír, mind 2000-es

aztán összevissza: beck, forss, jaga jazzist, koop, quantic, cinematic orchestra, radioactive man, breakestra, the new mastersounds, skalpel, chris joss, soulwax, the bamboos, dj shadow, bonobo, albin janoska, akasha, coldcut, fingathing, flevans, kraak en smaak, lemon jelly, mr. scruff, n.o.h.a, royksopp, skeewif, belleruche, bebel gilberto, bugge westeltoft, dr. rubberfunk, dzihan & kamien, diesler, club de belugas, bittersweet, ben mono, beanfield, alif tree, aqua bassino, beady belle, jimi tenor, parov stelar, ralph myerz, dining rooms, tm juke, xavier fischer, 4hero, mitsura, hooverphonic, deladap, basement jaxx, belga, clara hill, nitin sawhney, alice russel, nem mondom tovább, ezeknek mind volt legalább egy kurvajó albuma.
a 2000-es években a nujazz, a breakbeat és még sok másik stílus is kifejlődött, kiteljesedett és/vagy levirágzott. itt járunk most, most van az igazi űr, a dubstep béna, dnb alapjáraton rotyog már tíz éve, az indie-k undorítóak mint mindig, a nujazz és a brék kifulladt, stb.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.10. 15:52:56

ehhez tartozik és most jutott eszembe, hogy a következő lépcső az lesz a folyamatban, ha már a net átlagos sebessége eléri a vinyók átviteli sebességét, és ha havi 5 dollárért az mp3 lajátszódon azt hallgatsz, amit akarsz, nem lesz értelme birtokolni, ha ugyanannyi idő alatt, ugyanolyan sebességgel tölt be mint a gépről.
süti beállítások módosítása